– Hade vi hanterat det annorlunda om det var romska tiggare? Det tror jag att vi hade gjort. Då tror jag att nolltoleransen hade varit där omedelbart. Och det här säger ju något om människosynen och det säger något om vårt samhälle, säger ordförande i nämnden för funktionshindrade, Susanne Lindholm (KD).
Hon berättar att mark och exploateringsavdelningen har befogenheter att göra vissa insatser.
– De kan inte avlägsna personen, men de kan köra iväg hans grejer. Och det tror jag att de funderar på att göra nu, det borde de göra. Vi skulle ju inte acceptera det med andra personer eller grupper, säger hon.
Läkare måste ingripa
Fisun Yavas (S) är vice ordförande i samma nämnd. Hon berättar att förvaltningen har en daglig kontakt med personen och stöttar honom.
– Vi (nämnden för funktionshindrade, reds anm) kan inte ingripa. Det enda sättet att ingripa på är genom tvångslagarna via psykiatrin. Men då är det en läkare som måste göra det, säger hon.
”Vi motiverar”
Hon säger att förvaltningen i stället arbetar med ett motiveringsarbete.
– Så länge han är lugn så kan vi inte göra något annat. Vi motiverar och försöker övertyga den enskilde om att kommunen vill ens bästa. Men man måste respektera den enskildes vilja.