Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Sveland och Mariam Wallentin fick ta emot sina pris vid en ceremoni på Kulturkvarteret. Foto: Diana El Mahmoud /SVT

Maria Sveland får Örebro kommuns kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Maria Sveland får Örebro kommuns kulturpris för 2023. Hon får priset för att hon lyfter “viktiga frågor och ger oss sin blick på samtiden”. Samtidigt fick den gränsöverskridande musikern Mariam Wallentin Millencollin music prize.

Vid en ceremoni på Kulturkvarteret under torsdagseftermiddagen delades både Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne och Millencolin Music Prize ut.

– Jag är otroligt glad och hedrad, säger Maria Sveland.

Hon är uppvuxen i Örebro och fick Kulturpriset, med motiveringen:

“Hennes verk präglas av hennes feministiska engagemang. Debatten är aldrig långt borta i det hon gör, oavsett om det är i romanform, på teatern eller i tv- och radioproduktioner, fortsätter Maria att lyfta viktiga frågor och ger oss sin blick på samtiden.”

Millencolin music prize, ett musikpris på 25 000 kronor, för 2023 tilldelas Örebrobördiga Mariam Wallentin för “för sitt unika uttryck och mod att gå sin egen väg”.

Hon har producerat musik bland annat i sitt soloprojekt Mariam The Believer, duon Wildbirds & Peacedrums och som en del av jazzkollektivet Fire! Orchestra.

Och Mariam Wallentin menar att få pris är betydelsefullt:

– Man tvivlar ju alltid i sitt skapande och då får man tillbaka någon sorts självkänsla, “någon har i alla fall hört på det jag försökt göra, då fortsätter jag lite till”, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.