Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Westling blev kvar i Hjulsjö – där lägre boendekostnader möjliggjorde ett liv med mer tid för familjen och uppstarten av ett bageri i hemmet. Foto: SVT/Kristofer Ström

Märta, 32, gick mot flyttströmmen – har råd att skapa sitt eget drömliv

Publicerad

För åtta år sedan valde Märta Westling från Borås att flytta till ett hus i lilla Hjulsjö utanför utflyttningsorten Hällefors. Och här blev hon kvar.

– Det är lättare att leva i vardagen här än i en större stad, säger hon.

I byn Hjulsjö lever barnfamiljen Westling ett liv långt från storstadspulsen, men här lyser andra barnfamiljer nästan helt med sin frånvaro.

– Det bor knappt några andra här eftersom det inte finns möjligheter till förskola nära, berättar Märta.

Flyttströmmar

Valde att jobba hemifrån

Efter att hennes man, Magnus, doktorerat, valde paret att köpa ett hus för 300 000 kronor – långt under det pris man hade fått ge på andra platser.

Samtidigt kunde Märta bygga upp ett bageri i lagom takt.

Insatsen att bygga upp ett liv och även starta ett bageri var därför mindre och resan man gjort hade enligt henne varit svår i en större stad.

Låga lån minskar sårbarheten

Omkostnaden med låga lån och att familjen producerar mycket som går att äta själva, gör att man är mindre sårbara för sviktande konjunkturer och hög inflation.

–Det vore fantastiskt om fler började omvärdera det här med att klara lite mer saker själva. Kanske inte för att tjäna pengar, men man slipper spendera pengar, säger Märta

Hör henne berätta om att bo i en utflyttningsort i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet