Matilda Ernkrans från Örebro län blir Socialdemokraternas gruppledare i EU-nämnden. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Matilda Ernkrans väntas få nytt toppuppdrag i EU-nämnden

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas tyngsta namn från Örebro län, Matilda Ernkrans utses till partiets gruppledare i riksdagens EU-nämnd.

Sedan november 2021 har hon varit biståndsminister i Magdalena Anderssons (S) regering.

Ernkrans väntas även bli vice ordförande i EU-nämnden. Formellt fattar riksdagen beslut om det i nästa vecka.

Riksdagens EU-nämnd är forumet för riksdagens samlade politik för EU-samarbetet och där avgörs Sveriges ställningstaganden i frågor som rör allt från miljölagstiftning till polissamarbeten.

– Jag ser mycket fram emot det här och kommer att göra allt för att stärka det socialdemokratiska inflytandet över Sveriges EU-politik, säger Matilda Ernkrans till SVT.

Vilka frågor kommer du att jobba mest för?

– Framförallt handlar det om att bevaka de svenska intressena i EU. Och där kommer jag göra allt för att se till att de ministrar som åker ner till EU har med sig mandat för att påverka så att man kan få till en halvering av elpriserna. Sedan är det så klart även viktigt att man fortsätter att ge stöd till Ukraina och fortsätter med sanktionerna mot Ryssland så att man kan få ett slut på kriget.

Matilda Ernkrans kommer fortsätta uppdraget som Sveriges biståndsminister fram tills att en ny regering är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.