Hör Mats Östervall berätta om hur det är att köra vägen mellan Fellingsbro och Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Mats pendlar på Käglanvägen – möter dagligen bilar som kör över på fel sida vägen

Uppdaterad
Publicerad

Väg 815, Käglanvägen i folkmun, är en av de mest problematiska vägarna i Örebro län, enligt SVT:s granskning. På en sträcka av drygt 2 mil finns 45 felutformade kurvor, det vill säga kurvor med fel lutning och för skarp sväng i förhållande till den tillåtna hastigheten.

På Käglanvägen är det skyltat 70 km per timme, men det gäller att sakta ner i många av kurvorna på vägen. Mats Östervall, som bor i Fellingsbro och jobbar i Örebro, vet var han måste ta det lugnt.

– Vissa punkter är lite obehagliga att köra så man är på sin vakt. Jag har kommit som tvåa efter avåkningar och de har varit strax efter en kurva, säger Mats Östervall.

Större andel olyckor i de bristfälliga kurvorna

En granskning av SVT Nyheter och Uppdrag granskning visar inget statistiskt samband mellan olyckor och felutformade kurvor.

Det finns en mängd orsaker till trafikolyckor, men granskningen visar att det finns en överrepresentation av olyckor i de kurvorna, jämfört med korrekta kurvor. I hela landet handlar det om över 15 000 felutformade kurvor, 245 av dem finns på vägar i Örebro län och hela 45 stycken på väg 815.

– Man skär kurvorna på sina ställen för att hålla sig in mot mitten. Jag möter dagligen bilar som är över på fel sida, säger Mats Östervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.