Mamma Caroline är mycket glad och tacksam över att hennes dotter Märta fått kläder som sytts av frivilliga runt om i landet. Foto: Privat

Syfantaster ordnar kläder åt för tidigt födda

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få tag på kläder som är tillräckligt små för att passa för tidigt födda barn. Nu hjälps därför hundratals personer runt om i landet åt att sy upp kläder till barnen.

Runt om i landet föds varje år tusentals för tidigt födda barn.

På universitetssjukhuset i Örebro tillämpas det som kallas för kängurumetoden den första tiden efter förlossningen. Den innebär att barnet hålls hud mot hud på föräldrarnas bröst.

Närhet skapar trygghet, vilket i sin tur ger positiva medicinska effekter, menar sjukhuset.

Svårt att hitta kläder

Men när barnet mår tillräckligt bra för att få lämna sjukhuset behövs kläder, och då stöter föräldrarna ofta på problem eftersom barnen är så små.

– Det är väldigt svårt att få tag på kläder till barn som är för tidigt födda, säger Caroline Arvidsson som är nybliven mamma.

Caroline och Johan Arvidssons dotter Märta är ett av många barn som fötts för tidigt och behövt specialsydda kläder. Foto: Privat

Frivilliga startar symaskinerna

Problemet är känt över hela landet, och därför hjälps hundratals åt att sy upp kläder till de små barnen.

Det hela har gjorts möjligt genom nätverket ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar” på Facebook,  där man samordnar leveranser till många av landets sjukhus.

– Jag har själv fött en son för tidigt, så jag vet precis hur svårt det är att få tag i kläder, säger Chamilla Engqvist från Forshaga som är insamlingsansvarig.

”En häftig känsla”

Vilken typ av kläder är det ni levererar?

– Nu är det fleeceoveraller, filtar och mössor eftersom att det börjar bli kallt, men även andra kläder.

Vad är det bästa med det här?

– Det är nog att se få se en bild på ett barn med kläder som just jag har sytt, det är en häftig känsla.

Paket till de som inte klarar sig

Men nätverket syr också paket till de små barn som inte klarar sig. I varje paket finns en fleecepläd och två gosedjur.

– Jag har börjat med det nu, säger Chamilla Engqvist. Då får barnet ett med sig och föräldrarna ett likadant.

Dessutom finns dopklänningar på avdelningen för nöddop.

Sjukhuspersonalen tacksamma

Och att det ideella arbetet är uppskattat bland både nyblivna föräldrar och sjukhusens personal råder det inga tvivel om.

– Det betyder jättemycket för våra föräldrar. Även vi i personalen är väldig tacksamma, säger Lisbet Ärnbrand som är barnmorska i Örebro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.