Mer pengar till Örebros äldreboenden ska göra det tryggare på nätterna. Foto: Bertil Persson / TT

Mer pengar till nattbemanning på äldreboenden

Publicerad

Flera av Örebro kommuns vård-och äldreboenden ska få bättre nattbemanning.

Ökad kvalitet och trygghet är vad Örebros politiker hoppas på genom att skjuta till 1,4 miljoner kronor för att utöka nattpersonalen på kommunala äldreboenden. Beslutet har fattats i programnämnd Social Välfärd.

– Nattbemanningen på våra vård-och äldreboenden har varit alldeles för dålig, erkänner kommunalråd och ordförande i nämnden Per-Åke Sörman (C) utan omsvep. Det är också det som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har anmärkt på. Inte på alla boenden men på några.

Aktiva på dagarna

Kommunen har hittills prioriterat personal på dagtid på vård- och omsorgsboendena i hopp om att det i sin tur ska ge lugnare nätter.

– Tanken var att aktiva och sysselsatta äldre och sjuka skulle sova bättre om nätterna. Men självklart ska det vara tryggt nattetid också.

En start

Hur många tjänster som pengarna räcker till är inte klart, det blir upp till tjänstemännen att fördela. Men att det inte räcker medger Per-Åke Sörman (C) också.

– Nej, det behövs nog mer än så, säger han. Men det här är en start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer