Foto: Malin Gotlin/SVT

Mer pengar till skola och social välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Inga nedskärningar. Ja, det beskedet gav det politiska styret i Örebro på onsdagen när de presenterade sitt förslag till nästa års budget.

– Det här är en välfärdsbudget där vi stärker välfärden med drygt 400 miljoner kronor och det känns väldigt bra, sa John Johansson (S), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen. 

Presskonferensen med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet hölls fysiskt i ett konferensrum i Kulturkvarteret i Örebro.

– Restriktionerna har ju släppt idag men det känns ändå lite konstigt att samla så här många, sa John Johansson (S) till den glest sittande skaran reportrar.

Satsning på bättre elevhälsa

Örebro kommuns totala budget är på 9,3 miljarder kronor och 417 extra miljoner skjuts till i budgeten. Främst ska pengarna gå till social välfärd och skolan. Bland annat ska elevpengen öka och stärka elevhälsan. 

– Vi vet att elever som mår bra presterar bättre. Vi vill stärka upp med fler personer och jobba med likvärdighet mellan våra skolor och att det faktiskt ska gå att få tag på elevhälsan mycket enklare, säger Marlene Jörhag (KD), kommunalråd i Örebro.

Koldioxidbudget

Också klimatfrågan lyftes och precis som de senaste årens budgetar ska hela kommunens arbete ta avstamp i FN:s globala hållbarhetsmål Agenda 2030. Det nämndes däremot varken kronor och ören eller konkreta exempel på investeringar som planeras för att nå hållbarhetsmålen. Men samhällsbyggnad ska få större ram för att ha råd med åtgärder och inom kort ska en så kallad koldioxidbudget för kommunen tas fram.

– Just nu konsumerar vi fyra jordklot och det är inte friskt. Med en koldioxidbudget kan vi se effekter och hur vi ska arbeta framåt, säger Jimmy Nordengren (C), kommunalråd i Örebro. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.