Rallylegenden och örebroaren Stig Blomqvist hyllas när Midnattsolsloppet 2019 körs med Örebro som centralort. Foto: KAK Midnattsolsrallyt

Midnattssolsrallyt till Örebro – en hyllning till Stig Blomqvist

Uppdaterad
Publicerad

Örebro blir centralort för 2019 års upplaga av Midnattssolsrallyt, detta för att hedra örebroaren och rallylegenden Stig Blomqvist.

Det blir historisk rallyfest i Örebro län i juli 2019. Det står klart när det igår avslöjades att Kungliga automobil klubben (KAK) har valt Örebro som centralort för Midnattssolsrallyt 2019.

Rallyt körs i Örebro län som en hyllning till örebroaren och rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist.

– Ja, de hade tänkt sig något sådant, säger Stig Blomqvist.

Exakt vad hyllningen kommer bestå i är ännu inte klart.

– Det har precis blivit officiellt så vi har inte hunnit göra något än. Den närmaste tiden här får utvisa vad det kan bli, säger Stig Blomqvist.

Hoppas på en bra tävling

Själv hoppas han mest på att det blir en bra tävling och ett bra arrangemang. Men om han själv kommer köra i tävlingen är ännu inte klart.

– Det är inte hundraprocentigt än, men målsättningen är väl det. Och nu blir det ju ännu mer intressant när det blir i Örebro.

Oklart vad det blir för bil

På rallyförarens Facebooksida har det redan börjat komma önskemål om vilken typ av bil Stig Blomqvist ska köra i sommar.

– Vi får se vad det blir, men vi får försöka hitta något vettigt och trevligt.

Vad är Midnattsolsrallyt?

KAK Midnattssolsrallyt är Sveriges, och ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964.

Sedan 2006 körs KAK Midnattssolsrallyt som en historisk tävling med två huvudklasser:

– Historic: tävlingsbilar i full fart

– Regularity: rallyinspirerade standardbilar som ska hålla en snittfart om 50km/h.

KAK Midnattssolsrallyt 2019 körs den 10/7-13/7 och är öppen för tvåhjulsdrivna bilar byggda 1990 eller tidigare (Historic).

Rallyt följs främst av en stor nationell publik och har under åren väckt ett allt större intresse internationellt. Världs-, Europa- och Svenska mästare samt flertalet internationella tävlanden kommer att delta i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.