Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg i samtal med butiksägaren Jan Hjerpe. Foto: Emil Nylén Danielsson

Mikael Damberg (S) i Örebro pratade om matkrisen

Publicerad

De höga matpriserna fortsätter att vara i fokus. På tisdagen var Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg i Örebro för att höra mer om hur de höga matpriserna slår mot kunderna.

Jan Hjerpe är butikschef i Baronbackarna. Han ser att många saker påverkar prissättningen.

– Hade allt varit lokalodlat hade det varit lättare att styra men nu är det en global ekonomi, så det är mycket man inte kan påverka, säger Jan Hjerpe.

SVT har berättat att barnfamiljer i bostadsområdet Vivalla i Örebro i allt större utsträckning tvingas handla mat på krita.

S-förslag: Priskommissio

Socialdemokraterna har tidigare krävt att regeringen inför en priskommission, med representanter från hela livsmedelskedjan. Tanken var att sätta press på aktörerna att hålla priserna nere.

Varför kan ni inte själva dra igång det arbetet?

– Det handlar om att få ihop alla myndigheter och då måste de fått ett regeringsuppdrag, säger Mikael Damberg (S).

”Prioriterad uppgift”

Finansutskottets ordförande Edward Riedl (M) skriver i en skriftlig kommentar till SVT:

”Vi ser att det är många som har det tufft just nu, och hushållen tyngs av prisökningar på allt ifrån mat till räntor. Att bekämpa den inflation som ligger till grund för prisökningarna har därför varit en prioriterad uppgift för den här regeringen.”

I klippet kan du se mer från besöket i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.