– Det här är en högeffektiv modern turbin. Vi använder förnybara bränslen i form av biprodukter från skogen och producerar så mycket el som det fysiskt sett bara är möjligt med den här typen av teknik, säger Henrik Johansson Casimiro som är regionchef för Eon värme.
100 000 drabbades
Det var den 6 oktober 2012. Vingarna i en av Åbyverkets nya turbiner lossnade och följderna blev katastrofala. En stor brand bröt ut och drygt 100 000 hushåll blev av med varmvattnet när fjärrvärmenätet slogs ut. Åbyverket fick börja om och ett år senare anlände en specialbyggd turbin som totalt sett kostat en miljard kronor.
– För att jämföra lite så motsvarar den här turbinen ungefär 18 vindkraftverk, säger Efwa Nilsson som är regionchef för Eon Sverige.
Dubbla säkerhetssystem
Den nya turbinen har kapacitet att producera 110 gigawattimmar årligen, vilket motsvarar ungefär 6000 villors el- och värmekonsumtion. Elen är 100 procent förnybar och kommer från spån, bark och andra restprodukter från skogsindustrin.
Hur stor är risken att en liknande olycka inträffar igen?
– Vi har utrustat den här maskinen med dubbla säkerhetssystem. System som är helt oberoende av varandra och som höjer nivån, klart och avsevärt, jämfört med hela branschstandarden. Vi känner oss väldigt trygga med den, säger Henrik Johansson Casimiro.