Foto: Återställ Våtmarker

Miljöaktivister fyllde igen diken på torvtäkt utanför Kumla – fem gripna av polis

Uppdaterad
Publicerad

Polis larmades på måndagsförmiddagen om att en handfull aktivister från organisationen Återställ Våtmarker tagit sig in på företaget Neovas anläggning utanför Kumla.

– De höll på att fylla igen diken på Ekebymossen. Vi har varit på plats just nu för att informera, samtala och genomföra utredningsåtgärder, säger Sofia Jiglind, presstalesperson vid Polisregion Bergslagen.

– Vi har gett dem möjlighet att lämna platsen självmant, vilket de inte gjort. Vi har därför gripit fem personer. De misstänks för olaga intrång och skadegörelse, fortsätter hon.

Klimat och miljö – SVT Örebro

– Vi har varit där idag, grävt upp torv och hällt ner i dikena. Syftet är att vatten ska blöta ner torven som annars släpper ifrån sig stora mängder koldioxid. Några personer har gripits och vi har blivit bortkörda från torvtäkten, säger Josefin Eidrup Dahlberg, presstalesperson för Återställ Våtmarker.

Vill minska torvutvinningen

Organisationen säger sig förgäves ha sökt dialog med företaget och genomför under fyra veckor i sommar aktioner för att uppmärksamma det behov de ser av att minska torvutvinning i landet.

Även på andra håll i landet har liknande aktioner genomförts, som resulterat i att aktivister gripits och häktats.

– Brottsmisstankarna varierar, men det rör sig om bland annat grovt olaga intrång och grov skadegörelse, säger Josefin Eidrup Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet