Foto: TT /SVT

Miljonbidrag till idrottsprojekt för personer med synnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

I ett treårigt projekt med basen i Örebro ska förutsättningar undersökas och hjälpmedel tas fram för att personer med synnedsättning ska kunna utöva idrotten orientering.
– Det här kommer spilla över även i det vardagliga för den här gruppen, säger Torsten Undemar, ordförande i Örebro läns parasportförbund.

Det är Arvsfonden som beviljat 3,6 miljoner kronor till det treåriga projektet ”Vägvisaren”.

Avsikten med projektet är att ta fram strategier och hjälpmedel för att barn, ungdomar och vuxna med synnedsättning ska kunna utöva orientering i skolan och på fritiden.

– Det kan handla om hur man gör en kompass  tillgänglig för en person med synnedsättning och ta fram taktila kartmnaterial för att lokalisera sig både i närmiljön, men även i skog och mark, säger Torsten Undemar, ordförande för Örebro läns Parasportförbund.

Grund för betygssättning

En av avsikterna är att skapa förutsättningar för elever i skolan att uppnå godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa genom att klara orienteringsdelen och att visa hur man hittar i och upptäcker sitt närområde/skolområde.

– En bra början kan handla om att ta fram hjälpmedel för stadsorientering för den här gruppen. Det kan då spilla över och skapa förutsättningar att bättre orienteria sig i det vardagliga. Att hjälpa personer med grav synnedsättning bilda sig en uppfattning hur det ser ut i närmiljön, säger Torsten.

Leds från Örebro

Projektet som är treårigt, leds från Örebro, men samarbete sker med Synskadades riksförbund i Stockholm och Göteborg.

Tidigare har projekt funnits som innefattat även andra grupper med funktionsnedsättningar, men projektet ”Vägvisaren” kommer fokusera mot personer med synnedsättning.

– Vi blev glatt överraskade även om vi har förstått att lutade åt projektbidrag. Vi har under hand sedan vi ansökte om pengar fått följdfrågor om avsikterna med projektet och ytterligare frågor kring det ekonomiska, säger Torsten Undemar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer