Miljonstöld på lasarettet i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Medicinsk utrustning för miljontals kronor ska under helgen ha stulits av en okänd gärningsman på Karlskoga lasarett.

Enligt polisen ska utrustningen ha stulits från ett av lasarettets undersökningsrum. På lasarettet tror ledningen att det är ett beställningsjobb.

Stölder för fyra miljoner

Det är 14 stycken endoskop som används för invärtes undersökningar som stulits. De kostar runt 300.000 kronor styck. Tjuvarna har också stulit två processorer som används till endoskopen.

Det sammanlagda värdet på den stulna utrustningen är runt fyra miljoner enligt sjukhusledningen.

– Vi tror att det är ett beställningsjobb. De har bara gått in och stulit precis de här sakerna, säger Göran Dahlqvist, försörjningschef och säkerhetsansvarig på Karlskoga lasarett.

Varnar andra sjukhus

Göran Dahlqvist berättar att vissa delar av sjukhuset är larmat. Men just det här undersökningsrummet var inte larmat eller bevakat då stölden inträffade.

– Vi kommer att varna andra sjukhus och landsting så att de är uppmärksamma. Det här stöldgodset har antagligen redan hunnit lämna Sverige.

Stölden ska ha skett natten mellan söndag och måndag. Tjuvarna har kommit in i lokalen genom att bryta upp dörren till undersökningsrummet där utrustningen förvarades. Det finns brytmärken på dörren.

Foto: Anders Nord/SVT
Tjuvarna har också stulit två processorer som används till endoskopen. Foto: Anders Nord/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.