Minderåriga i Örebro får gifta sig

Uppdaterad
Publicerad

De flesta minderåriga som söker dispens för att gifta sig får nej. Men siffrorna varierar mellan länen. I Örebro ges ofta dispens för barnäktenskap.

Skillnaderna framgår av en sammanställning som tidningen Metro har gjort. Sedan millennieskiftet har 55 dispenser givits på 317 ansökningar. Lagen skärptes 2004 och det krävs numera ”synnerliga skäl” för att gifta sig som minderårig.

I Skåne har bara två ansökningar av 98 bifallits, i Stockholm fyra av 44. Västra Götaland har däremot givit grönt ljus till mer än en tredjedel, 18 av 52.

Även Örebro län ligger högt med nio bifall på tretton ansökningar.

– Det är en brist i rättssäkerheten. Så här mycket ska det inte kunna spreta, säger Zaida Catalan (mp), fullmäktigeledamot i Stockholm som framhåller att en sträng lag är viktig för jämställdheten.

I Västra Götaland är det framför allt gravida flickor som får dispens. Samtidigt svarar länsstyrelsen i Skåne att den bortser från graviditeter i sina beslut.

– Bedömningen ska vara enhetlig. Om så inte är fallet måste vi titta närmare på vad det beror på, säger kanslirådet Torsten Malm vid justitiedepartementet till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.