Foto: SVT

Mindre kött – för patienterna

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro ska genomföra radikala förändringar i matsedeln för sina patienter från och med årsskiftet. Köttet ska minska och andelen frukt och grönt öka – och det vegetariska blir nummer ett. Därmed är man den första kliniken i Sverige som gör det här.

– Man kommer automatiskt att få en, i huvudsak, vegetarisk rätt, sedan kommer man naturligtvis att få välja om man vill ha någonting annat. Men vi ska försöka motivera våra patienter till att prova, säger Stella Cizinsky som är klinikchef på hjärtavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Att minska köttkonsumtionen har en positiv effekt på hälsan på lång och kort sikt, enligt de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), och Stella Cizinsky säger att hjärtpatienter har särskilt mycket att vinna på att äta mer från växtriket.

Att få med patientköket på noterna var lätt och från och med årsskiftet kommer man alltså att vända på steken för den här patientgruppen och vegetarsikt blir normen.

”Skyldiga att göra det här”

– Vi tycker faktiskt att vi är skyldiga att göra det här. Det är en del av patienternas hälsovård. Läkemedel är en sak, eventuella åtgärder i form av operationer som vi gör är en annan sak, men att även hjälpa dem till en förändring i livsstil det åligger oss också, säger Cizinsky.

Cizinsky tror att förändringen kommer att ge både lovord och negativa reaktioner, men hoppas så klart att det positiva ska väga över på sikt. Av de sjukhus vi varit i kontakt med är Örebro ensamt om att vända på normen och låta hjärtpatienterna få en, i huvudsak, växtbaserad kost.

Sjukhusen i Västerås, Umeå, skåne, Uppsala och Göteborg, har inga liknande planer utan på de sjukhusen får hjärtpatienterna välja från samma meny som övriga patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer