Märkena som Jan fick var gjorda för att sitta på astronauternas rymddräkter. Foto: Privat

Unika minnesmärken från första månlandningen till Antikrundan

Uppdaterad
Publicerad

Några utav föremålen som kan komma att värderas när Antikrundan slår upp sina portar i Nora under lördagen har en både spännande och aktuell historia: Den första månlandningen.

I år är det 50 år sedan den första människan satte ner fötterna på månen – ett jubileum som firats stort på många håll i världen. Det har fått en länsbo att börja fundera på en present som han fick av amerikanska släktingar i samband med månlandningen.

Fick två tygmärken

I slutet av 60-talet träffade nämligen Jan som bor i Örebro län sin mammas amerikanska släktingar för första gången då de var på besök i Sverige. En av dem jobbade på USA:s rymdorgan NASA.

– Av honom fick jag en present från den första månlandningen, berättar Jan.

Varje rymdfärd sedan 1965 fick ett eget märke. Apollo 11 som tog den första människan till månen hade en bild av den amerikanska örnen som landade på månen med en olivkvist i klorna.
Den amerikanska flaggan satt tillsammans med rymdfärdens egna märke på astronauternas dräkter. Foto: Privat

Presenten bestod av ett internkuvert från NASA och två tygmärken: ett från Apollo 11:s rymdfärd och den amerikanska flaggan.

– Allt som hade med månlandningen att göra var jättestort på den tiden, säger Jan, ännu större än det är idag. Så även om jag inte var en rymdnörd var jag väldigt glad över presenten. Och jag förstod redan då att det var något speciellt.

Den amerikanska örnen landar på månen

Ända sedan den bemannade rymdfärden med Gemini V 1965 hade varje rymdfärd haft sina egna märken som designades av NASA. Inför den första månlandningen bestämde man sig för att göra det offentliga märket i form av den amerikanska örnen med en olivkvist i klorna som landade på månen.

– De allra flesta märkena som syddes upp var broderade och gjordes för att både anställda och allmänhet skulle kunna ha på sina kläder, berättar Jan. Sådana märken finns det gott om på samlarsidor.

Specialgjorda för rymddräkterna

Men de som skulle sitta på astronauternas dräkter var av en annan sort och tryckta direkt på tunt silke. Samma märken som Jan fick av sin släkting och som förmodligen bara trycktes upp i ett hundratal.

– Vad de är värda är svårt att avgöra, säger Jan, därför kunde det vara roligt att höra vad en expert skulle säga. Därför kommer jag att ta dem med mig till Antikrundan i Nora.

Onödig fakta om rymdmärket

Visa

Designen av Apollo 11:s märke gjordes efter flera förslag av astronauterna själva: Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Tillsammans valde de att inte ha sina namn på märket utan istället fokusera på ett motiv som var symboliskt för projektet.

Bilden av örnen som landar på månen var från början utan olivkvist. Men efter att chefen för NASA:s center för bemannade rymdfärder (idag Lyndin B. Johnson Space Center JSC) tyckte att örnen såg hotfull ut lade man till olivkvisten.

I bakgrunden på märket syns jorden, delvis skuggad på vänstra sidan. Men om bilden skulle ha visat den riktiga utsikten från månlandaren skulle jorden ha varit skuggad i underkant. Ett fel som således aldrig rättades till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer