Minskad arbetslöshet bland utrikes födda

Publicerad

Arbetsförmedlingen ser en stark nedgång bland utrikes födda även om det är stor skillnad mot inrikes födda där arbetslösheten nu är rekordlåg.

Enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen minskar arbetslösheten i en av de grupper som står längst från arbetsmarknaden, nämligen utrikes födda.

 I januari 2018 var den 21 procent vilket är en nedgång med 1,2 procentenheter på ett år.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad där jobben växer på bred front. Vi ser en tydlig nedgång i arbetslöshet bland utrikes födda, även om det är fortsatt stora skillnader mot inrikes födda, där arbetslösheten nu är rekordlåg, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I januari var 211.000  av de arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen utrikes födda, medan 159.000 var inrikes födda.

– Vi har brist på arbetskraft i åtta av tio yrken, ändå är det många arbetssökande som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför behöver vi motivera fler till utbildning så att de kan ta de jobb som finns. Även subventionerade anställningar som extratjänster är en väg in på arbetsmarknaden, inte minst för utrikes födda, säger Annika Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.