Flera cykelhandlare i Örebro upplever att försäljningen av cyklar minskat sedan införandet av förmånscyklar i kommunen. Foto: SVT

Förmånscyklar i tusental – hårt slag för de lokala cykelhandlarna

Uppdaterad
Publicerad

För att främja hälsan och miljön har flera kommuner i länet och Region Örebro län valt att erbjuda sina anställda förmånscyklar. Men i takt med att tusentals anställda nu väljer att hoppa på erbjudandet backar försäljningen hos de lokala handlarna. De har nämligen ingen chans att konkurrera om upphandlingarna som istället gått till ett IT-företag i Norrköping.

Att vara cykelhandlare i en cykelstad som Örebro borde vara en stabil satsning. Men det senaste året har flera av de lokala cykelhandlarna i kommunen som SVT pratat med sett en minskad försäljning i takt med att antalet förmånscyklar ökar på gatorna. Idag är summan uppe i drygt 5 000 stycken.

Men det blir förmodligen fler. Totalt kommer erbjudandet att gå ut till 17 000 kommunanställda och 9 000 anställda på regionen. Dessutom har Ecochange just tecknat avtal med 1 500 anställda på Örebro Universitet.

– Det är främst i år det har märkts, säger Emil Axelsson på JBC Sport. Och det handlar inte om att kunderna slutat komma hit, de kommer fortfarande men nu har de leasingcyklar med sig som antingen ska servas eller behöver tillbehör. Tyvärr väger det inte upp för den minskade försäljningen.

”Äter” inte på befintlig marknad

Företaget som vunnit upphandlingarna  är LAN-assistans som under senare år skapat ett affärsområde som man kallar för Ecochange som hanterar leasingcyklar.

Där menar man att det inte handlar om konkurrens – istället har man hittat en ny marknad.

– Åtta av tio personer som skaffar en förmånscykel hade inte tänkt på att skaffa en cykel innan erbjudandet kom. Därför menar vi att vi inte äter på en befintlig marknad utan att vi snarare inspirerar och väcker ett intresse så att fler börjar cykla.

Klarar inte att konkurrera

Ny marknad eller inte – på Norra cykel och motor i Örebro är cykelhandlare Per Moberg främst besviken över hur de små handlarna i princip stängs ute i upphandlingarna.

– Det här är så stort och komplicerat att man som liten handlare inte klarar att konkurrera och det är mycket pengar som hamnar utanför länet. Vi har inte en chans.

Måste hålla sig till reglerna

På Örebro kommun, som idag är den största arbetsgivaren i länet som erbjuder sina 11 000 heltidsanställda att leasa en cykel, ser man inte idag hur man hade kunnat göra en annan lösning.

– Målet är att vara en bra arbetsgivare och uppmuntra personalen till hälsosamma och miljövänliga lösningar. Då måste vi hålla oss till de upphandlingsregler och lagar som finns, konstaterar Kenneth Handberg (S). Det är en knepig situation kopplad till frågan men valet står mellan att göra det eller att inte göra det alls.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.