Foto: SVT

Minskat söktryck oroar Kvinnerstaskolan – ny utbildning ställs in innan den startat

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt samhällsvetenskapligt program på Kvinnerstaskolan var en av årets nyheter inför gymnasiestarten 2019. För få sökanden gör att skolan nu ger upp sina försök att starta utbildningen. Dessutom ”pausas” lantbruksutbilningen av samma anledning.
– Det är jättetråkigt, säger Mokhtar Bennis, verksamhetschef på Kvinnerstaskolan.

Planen var att starta ett samhällsvetenskapligt program med en profil för Häst och ledarskap, respektive Hund och ledarskap. Försöken att genom programmet bredda gymnasiets utbud stannande dock vid enbart en dröm.

– Det är jättetråkigt eftersom våra rektorer jobbat hårt och verkligen försökt få igång utbildningen. Även förra året försökte vi starta ett samhällsvetenskapligt program. Tyvärr är det svårt att göra något åt det här eftersom det är söktrycket som avgör. Tack och lov finns ju redan tre gymnasieskolor i kommunen som redan har samhällsvetenskapliga program, men det är tråkigt att det inte gick att genomför här, säger Mokhtar Bennis, verksamhetschef på Kvinnerstaskolan.

”Ungomarna söker sig till stan”

Enligt Mokhtar Bennis är det förmodligen mer faktorer än rent innehållsmässiga som avgör att ungdomarna ”nobbar” Kvinnerstaskolan.

– Vi är medvetna om att många ungdomar söker sig till stan och att det är väldigt svårt trots ett bra innehåll att få hit sökande, menar han.

Även lantbruksprogrammet ställs in

Ett program som är mer förknippat med Kvinnersta och som också tvingas ställas in är lantbruksprogrammet.

– Just nu är det inte lätt inom lantbruk och vi måste försöka hitta framtida lösningar på strategisk nivå. Det här är en bransch som skriker efter folk. Så det är inte alltid helt logiskt varför söktrycket är så lågt, menar Mokhtar Bennis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer