Foto: TT

Missad dygnsvila efter försening – SJ stäms i arbetsdomstolen

Publicerad
En tågvärd gick miste om sin lagstadgade dygnsvila på grund av ett försenat tåg. Tågvärden beordrades att inställa sig på jobbet dagen efter av arbetsgivaren, trots att hen påtalade läget för den operativa personalledningen. Nu stämmer tågvärden SJ via sitt fackförbund.

Det var i mitten av april förra året som tågvärden kom hem till destinationen Hallsberg sent på kvällen, mer än två timmar senare än det var tänkt på grund av en försening.

Under den försenade resan kontaktade tågvärden den operativa personalledningen och bad dem ringa in reservpersonal, eftersom hen var schemalagd på morgonen dagen efter.

Missade dygnsvilan

Passet började så att arbetet skulle inskränka på den 11 timmar långa dygnsvila tågvärden hade rätt till enligt kollektivavtalet.

Personalledningen nekade och tågvärden påbörjade sitt pass dagen efter.

Nu stämmer fackförbundet SEKO SJ inför arbetsdomstolen, eftersom de menar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och yrkar ett skadestånd på sammanlagt 130 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer