Missade bästa vännens begravning när färdtjänstbussen inte kom

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänsten var bokad för att skjutsa till en begravning. Men när tiden kom fanns ingen bil och hen kom aldrig iväg till bästa vännens begravning.

– Det är jättebeklagligt, säger Tex Kihlström, chef för serviceresor på Länstrafiken.

I början av veckan bokade verksamhetschef Pirkko Dammert Gulle en färdtjänsttaxi åt en av brukarna på sitt hemtjänstföretag. Det handlade om en resa på cirka tio minuter till en begravning, men det krävdes en buss som kan ta rullstolar – något som Pirkko Dammert Gulle noga påtalat vid beställningen.

– Jag har bokat många gånger, och hen har åkt färdtjänst tidigare, så det var inget nytt.

Olika info om taxin skulle komma

När taxin inte kommit fem minuter efter bokad tid, ringde personalen och frågade efter den. De fick då till svar att den skulle komma inom några minuter. Men tiden gick, och ingen taxi kom.

– Då ringde jag själv och fick bekräftat att min beställning var inlagd. Jag fick samtidigt veta att de inte hade skickat någon bil eftersom de inte hade någon tillräckligt stor taxi att skicka, säger Pirkko Dammert Gulle.

Samma tid som begravningen började kom en vanlig taxi utan möjlighet att ta en rullstol. Det inträffade ledde till att personen missade möjligheten att gå på sin bästa väns begravning.

– Brukaren är chockad och ledsen, det är ju hen som drabbas hårdast, säger Pirkko Dammert Gulle, som aldrig varit med om något liknande tidigare.

Beklagar – startar utredning

– Det inträffade är jättebeklagligt, säger Tex Kihlström, chef för serviceresorna vid Länstrafiken.

Han har inte fått information om vad som inträffat i just det specifika fallet, men räknar med att det inträffade kommer att rapporteras in som en avvikelse, och sedan gå genom deras system.

– Trafikföretaget som berörs som måste svara på vad som hänt. Om det handlar om att de inte haft tillräckligt med bilar menar jag att man måste tänka till om vad körningen handlar om. En begravning går ju igång på utsatt tid, den går ju inte att komma tillbaka till, säger Tex Kihlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.