Nationella bombskyddets robot på väg att undersöka föremålet som misstänktes vara en bomb i Askersund. Foto: Pelle Råssjö /SVT

Misstänkt bomb i Askersund – var ofarligt föremål

Uppdaterad
Publicerad

Polisen spärrade under lördagen av området runt vattentornet i Askersund efter att man påträffat ett föremål som misstänktes kunna vara en bomb. På platsen skulle ett pridearrangemang ha hållits under dagen.

Larmet till polisen kom klockan 9.42 på lördagen.

– Det rör sig om ett föremål som uppenbart är ämnat att se ut som en bomb, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson vid region Bergslagen.

Misstänkt bomb i Askersund

– Det är en person som har sett och reagerat på det här föremålet på plats och kontaktat oss, säger Stefan Wickberg.

Nationella bombskyddet är på väg till Askersund och beräknas vara där vid 14-tiden enligt polisen.

– De har gjort bedömningen att de behöver ut till platsen för att desarmera den, säger Stefan Wickberg.

Avslutning av prideveckan i Askersund

Vattentornet hade på lördagen klätts i regnbågsfärger som ett konstverk under namnet ”Vår stad vårt samhälle”. Konstverket skulle ha invigts klockan 11 som avslutning på prideveckan i Askersund. Polisen tror att det kan finnas ett samband mellan invigningen och den misstänkta bomben.

– Pride över huvud taget är utsatt för hot, säger Stefan Wickberg.

Pridearrangemanget fick istället flyttas till torget i Askersund.

Vid 15.30-tiden bekräftade polis på plats för SVT att det inte rörde sig om någon bomb, efter att nationella bombskyddet undersökt föremålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt bomb i Askersund

Mer i ämnet