Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var en ögonöppnare.” Hör Anna Englund Beijer, HR-generalist, berätta om hur företaget har arbetat med narkotikaproblematiken. Foto: Malin Gotlin/SVT

Misstänkt knarkhandel på Meritor – personal drogtestas

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om droghandel på arbetsplatsen anlitade Meritor i Lindesberg hundförare. Man tog även vattenprover – som visade spår av alla möjliga typer av droger.

– Vi hittade alla narkotikasorter utom heroin och kände att vi måste ta itu med problemet, säger Anna Englund Beijer, HR-generalist på företaget.

För drygt ett år sedan anlitade Meritor i Lindesberg, med drygt 900 anställda, hundförare från ett privat företag för att få hjälp med att hitta narkotika på arbetsplatsen. Det gjorde man efter uppgifter från anställda om att det förekom droghandel på arbetsplatsen.

– Mängden narkotika vill jag inte kommentera men vi har hittat kokain, amfetamin, något som heter kristall eller krabba. Vi har också hittat otillåtna mediciner som tramadol som inte varit svenska, säger Anna Englund Beijer.

Drogtestar personal

Enligt Meritor är mängden förvarad narkotika på företaget numera noll. Men man ser fortfarande problem med anställda som brukar narkotika.

– Det viktiga är att hjälpa en medarbetare ur ett eventuellt missbruk. Vi testar våra medarbetare, regelbundet och oregelbundet. Man kan inte bara testa en gång utan det behöver vara återkommande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.