Anna Gustafsson är rektor på Östansjö skola. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Misstänkt matförgiftning på Östansjö skola – hälften av eleverna sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av eleverna och personalen på Östansjö skola i Hallsbergs kommun har varit hemma efter att ha fått magsjukesymptom, något som na.se var först med att rapportera.

– Det började igår eftermiddag med att elever började må illa och kräkas, säger Anna Gustafsson, rektor på Östansjö skola.

Smittskyddsenheten och Miljö- och hälsa i Hallsberg tog under dagen prover på vattnet och maten i skolan.

Totalt går 108 elever på skolan som har en personalstyrka på 12-13 personer.

På onsdagen åt de elever och den personal som var på plats maten som vanligt, men tillsvidare har de blivit ombedda att inte dricka vattnet i väntan på provsvar.

Samma mat på flera ställen

Omsorgsboendet Esslatorp och Fredriksbergsskolan i Vretstorp får samma mat serverad som Östansjö skola men där har ingen insjuknat, berättar Carita Palm som är kostchef i Hallsbergs kommun.

– Det serverades fiskpanetter, kallsås och potatis på alla tre ställena igår men det är bara på Östansjö skola som det här har hänt. Men vi har skickat all mat på prov så får vi se vad det visar.

Under helgen kom besked från kommunen: provsvaret visar på norovirus, ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.