Lastbilen var fullastad med grädde vid olyckstillfället. Stora mängder läckte ut. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Mjölkbil körde av vägen – voltade

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil med släp och mjölktankar lastade med grädde körde av vägen på gamla E20, sydväst om Hallsberg på lördagseftermiddagen. Vägsträckan påverkas av sanerings- och bärgningsarbete.

Larmet kom om en trafikolycka med ett tungt fordon klockan 15.24 på lördagen.

En mjölkbil lastad med grädde hade åkt av vägen på gamla E20 i höjd med Viby krog, nära Vretstorp strax söder om Hallsberg i en singelolycka.

– Det är en tankbil med släp som har kört av vägen och voltat. Bilen var lastad med grädde. Den ligger vid sidan av vägen och det har läckt ut stora mängder, uppskattningsvis tio ton, säger Kenneth Cederström, inre befäl vid Nerikes Brandkår.

Grädde läckte ut

Föraren av tankbilen stod uppe på vägen när räddningstjänsten kom till platsen och har senare tagits hand om av ambulanspersonal. Det är oklart om föraren ådragit sig några skador.

Tankbilens dieseltankar skall vara intakta men grädden som har läckt ut måste nu tas om hand eftersom det riskerar att bli miljöpåverkan.

Sugbil på plats

– Det blir mycket protein på ett och samma ställe, vilket inte är så nyttigt så vi måste få upp det mesta. Vi har sugbil på platsen och har dämt upp i diken för att förhindra att grädden sprids, säger Kenneth Cederström.

Stora mängder grädde läckte ut, bland annat rann en del ut i en närliggande sjö. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Vid 18-tiden på lördagen förbereddes arbetet med att bärga fordonet. En tankbil kallades till platsen för att pumpa över den kvarvarande lasten.

– En del av grädden har dessvärre runnit ut i Vibysjön som ligger i närheten och vi försöker begränsa så gott det går. Men det är bitvis oländig terräng med mycket växtlighet och sankmark där grädden runnit så det är svårt att få bort allt. Vi försöker nå kommunens personal på miljö och hälsa för att ta reda på hur vi skall gå vidare, säger Kenneth Cedeström.

Vägsträckan som löper parallellt med E20 kommer vara avstängd alternativt ha begränsad framkomlighet från Skävi till Vallby Ö till 18.30 meddelar Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.