Undersökningen har gjorts av LRF konsult och visar på stora svårigheter för Sveriges lantbrukare, framförallt för mjölkproducenterna.
I undersökningen där 1 000 lantbrukare tillfrågats, uppger sju av tio att lönsamheten är ganska eller mycket dålig. Bland mjölkbönder anger också en tredjedel att de ska minska eller till och med upphöra med sin produktion.
– Det stämmer ganska väl med bilden jag har. Man har det oerhört tufft just nu och det är till och med de som får sätta in eget kapital för att täcka de löpande kostnaderna, säger Agneta Hjellström, expert på mjölkföretagens lönsamhet vid LRF mjölk.
– Kostnaderna har stigit samtidigt som den genomsnittliga betalningen till bonden är 20 procent lägre än i mars förra året.
Sedan föregående undersökning (förra våren) uppger sex av sju regioner att lönsamheten blivit sämre. Endast i Västra Götalands och Värmlands län har det skett en förbättring enligt undersökningen. Allra sämst lönsamhetsutveckling har skett i Skåne respektive Hallands län.
Lantbruksbarometern
Sju av tio lantbrukare upplever att lönsamheten är ganska eller mycket dålig, en ökning med nio procentenheter från föregående undersökning.
Bland mjölkproducenter uppger endast en tredjedel, 29 procent, att verksamheten täcker för löpande utgifter inklusive lön.
Bara fem procent anger att deras lönsamhet räcker till nya investeringar.
30 procent uppger att de kommer att minska eller upphöra med sin produktion.
Lantbruksbarometern är en årlig rapport utkommit sedan 1987.
1 000 lantbrukare tillfrågas av Sifo för undersökningen.