– Jag vet hur det är att ha alla olika typer av kroppsformer och jag vet att det sitter i huvudet och inte i hur man ser ut, säger Moa Ericson. Foto: Skärmdump/privat

Moa skriver om kroppspositivism: ”Blev så trött på alla normer”

Uppdaterad
Publicerad

Örebroaren Moa Ericson skriver om kroppspositivism. Hon vill mota bort kroppshetsen och den ”perfekta verkligheten” i sociala medier.

– Jag vet att det sitter i huvudet och inte i hur man ser ut.

Moa Ericson från Örebro tröttnade på normer om att se ut på ett visst sätt. Hon tröttnade på perfekta flöden i sociala medier. Så hon publicerade en bild på sig själv i endast byxor och BH- och responsen blev enorm.

– Då kände jag ”wow”, det här är viktigt att prata om. Jag har själv alltid haft problem med kroppskomplex och har själv bantat, varit överviktig och underviktig. Jag vet hur det är att ha alla olika typer av kroppsformer och jag vet att det sitter i huvudet och inte i hur man ser ut, säger Moa.

Bemöts ofta med fördomar

Sedan ett halvår tillbaka handlar det mesta hon publicerar på sitt konto om psykisk ohälsa och om kroppspositivism. Hon vill lyfta fram det osynliga och göra det mer accepterat- inte en verklighet som är ouppnåelig. För det är stora skillnader i dag på hur personer som är ”normsmala” bemöts, jämfört med personer som inte är det, säger Moa.

-  Dels tycker jag inte vi tas på lika stort allvar, man gör sig ofta rolig över tjocka personer, vi ses som dummare, mer osmarta, som ofräscha eller som att vi skulle ha dålig hygien på grund av att vi är större. Mycket sånt har gjort mig arg och ledsen. Jag vill bara föra fram alla fördomar och berätta att: såhär är det inte.

Stor respons

Responsen från läsare och folk som ser hennes inlägg kommer i form av mejl, personliga meddelanden och kommentarer. Det är både yngre och äldre kvinnor som hör av sig, och dom är många.

– Äldre kvinnor kan säga att de önskar att de hade en förebild som mig när de var yngre, att det hade sparat dem från år av kroppshat. Unga kan säga att jag är deras största förebild, att de älskar mig och att det är så viktigt det jag gör, det är otroligt att få höra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.