Anders Åhrlin (M) till vänster och Kenneth Nilsson (S) till höger. Foto: SVT

S sågar oppositionens förslag på äldresatsning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Örebro vill göra en ny satsning på äldreomsorgen i form av ett helt nytt seniorkvarter. Men det är en ekonomisk overklighet, menar kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S):

Idag meddelade Moderaterna i Örebro att de vill bygga ett seniorkvarter istället för ett kulturkvarter. Bland annat vill man bygga ett äldreboende i kvarteret som man tycker ska vara placerat mitt i stan. Där vill man också att det ska finnas en äldrevårdcentral, servicecenter och seniorombud.

”Vi måste möta kraven”

– Redan 2020 kommer andelen äldre bli fler och då måste vi möta den kravbilden. Istället för att lägga en halv miljard på ett kulturkvarter med en kulturskola och nya lokaler för biblioteket vill Moderaterna ha ett seniorkvarter, säger oppositionsrådet Anders Åhrlin (M).

Hur mycket pengar krävs för den här satsningen som ni vill göra?

– Just nu tittar vi på vilka som vill vara med på det här. Vi vill avlasta kommunen och deras budget genom att ta in andra aktörer. Det är svårt att säga just nu hur mycket pengar det rör sig om då förstudien ännu inte är klar, säger Anders Åhrlin.

”En ekonomisk overklighet”

Majoriteten vill också satsa på äldreomsorgen, fast på andra platser i Örebro, med 175 nya platser i Brickebacken, Lillån och Skebäck.

– Jag tolkar det som att Moderaterna därmed inte står bakom den plan vi har. Min bild är att Moderaterna bara vill synas i den politiska diskussionen. Deras förslag bottnar inte i en ekonomisk verklighet som går att hantera i min värld, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S).

– När man slår på trumman om en förstudie, när man vet att kulturskolan och biblioteket har behov av nya lokaler, så är det här för mig mer ett behov av att synas, säger Kenneth Nilsson.

Det ska tilläggas att Moderaterna ger Örebroporten i uppdrag att renovera Kulturskolan i deras befintliga lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.