Molly från Örebro fick stipendium för latinstudier

Uppdaterad
Publicerad

När Svenska Atheninstitutets vänner och Svenska klassikerförbundet delade ut årets fyra elevstipendier var Molly Seidlitz från Örebro är en av vinnarna. Nu väntar en resa till Grekland.

– Jag ser fram emot att lära mig mer om kulturen och historien, säger 18-åringen.

Redan när Molly Seidlitz började lära sig engelska i skolan vid sju års ålder väcktes hennes intresse för andra språk än svenska.

– Jag tyckte det var kul att förstå vad de sa i filmer, på tv och internet, säger Molly som i dag går tredje året på humanistiska programmet på Alléskolan i Hallsberg.

Utifrån det utvecklade sig intresset och under grundskolan lärde hon sig även spanska och franska.

Studerar latin på humanistiska programmet

Det var därför naturligt för henne att välja humanistiska programmet på gymnasiet där hon framförallt fastnat för latin.

– Latin används ju inte så mycket idag, men det är ett språk som kan hjälpa en att förstå mycket historia och det tycker jag är intressant.

Stipendiet hon nu fått innebär en veckas resa till Aten i sommar där hon kommer få besöka olika historiska och kulturella platser.

– Jag ser väldigt mycket framemot att lära mig mer om kulturen och historien i Grekland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.