Mönstringen ska bli mer avslappnad – med AR i Snapchat

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna kommer ungefär 13 000 ungdomar i hela landet att få sina kallelser till mönstring. I Örebro län kallas 352 stycken 18-åringar. För att göra själva mönstringsprocessen mer avslappnad har Rekryteringsmyndigheten släppt en AR-lins till Snapchat där ungdomarna kan se hur olika delar av mönstringen går till.

– Det är på snapchat som ungdomarna finns, så det är där vi behöver vara, säger Sofie Engström som är kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Tanken bakom initiativet är att väcka nyfikenhet och hjälpa ungdomarna att få kunskap inför mönstringen.

Ska minska stressen

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat, och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret, säger Sofie Engström.

I AR-linsen kan ungdomarna klicka sig runt och få en idé om hur de olika momenten ser ut. I klippet ovan kan du se när SVT Nyheter Örebro tog sig en rundtur.

Positiv feedback

– Vi har sett att ungdomar pratar om linsen på sociala medier, och de verkar tycka att det är kul att en myndighet förmedlar samhällsinformation via plattformen, säger Engström.

Något som inte verkat hänt förut, hon fortsätter:

– Snapchat sa till oss att det vi gjorde var något unikt.

Så funkar det

AR, som står för augmented reality, kallas ofta i Sverige för förstärkt verklighet. Ett exempel på hur AR används är spelet Pokémon GO där digitala element kan ses via mobilen ute i verkligheten.

I Rekryteringsmyndighetens Snapchat-lins kan ungdomar födda 2001 få en idé om hur en dag på mönstringskontoret ser ut. Reception, inskrivningsprov och de fysiska testerna är exempel på vad som kan ses digitalt uppbyggt i linsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.