Möt ”Sprängar-Helge” – Tivedens mångsysslare

Uppdaterad
Publicerad

I Tivedens skogar möter vi en lokal profil som brinner för hembygden och spränger både det ena och det andra.

Trädens grenar hänger tunga av snön och sjöarna täckts av både is och snö. I de södra delarna av Laxå kommun finns en plats som heter Sannerud. Här bor en man vid namn Helge Jakobsson, mer känd under smeknamnet Sprängar-Helge.

Marknadsgeneral, kolare, filmmakare och bergsprängare. Listan med Helges olika sysselsättningar kan göras lång. Han är en man med många bollar i luften och ett kontaktnät som växer för varje dag.

#Härborjag – Laxå

– Det finns många trevliga människor som kan mycket. Kan vi tillsammans göra något som är roligt för folk så är det bra, berättar Helge Jakobsson.

Hans hjärta slår för Tiveden. Idag bor Helge i det röda huset med vita knutar där han föddes och växte upp.

– Tiveden är en fantastisk plats, det är väldigt trevligt och inte bättre på något annat ställe, konstaterar Helge.

Gårdsplanen är full av fordon och en massa andra saker. Helge visar stolt upp sin portabla kolarkoja.

Den flitige mångsysslaren arbetar främst som bergsprängare.

– Farsan skickade iväg mig själv när jag var 14 år för att spränga stenar åt en bonde. Ställ dig bakom en stor, tät gran och göm dig sa han. Det har ju fungerat eftersom jag sitter här idag.

Trots att Helge passerat 60 finns inga planer på att sluta eller sakta ner.

– Så länge jag är frisk kommer jag hålla på. Bergsprängning inget man slutar med bara för att man blir äldre. Det är inte ett yrke utan en livsstil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Laxå

Mer i ämnet