Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Hallberg, jurist vid Myndigheten för delaktighet berättar om vilken skillnad assistanshundar för psykisk hälsa har gjort för människor. Foto: Privat

Myndighet för delaktighet vill utreda statligt stöd för assistanshundar

Publicerad

Numera finns minst ett hundratal assistanshundar för psykisk hälsa och de nyttjas i stor utsträckning av barn och ungdomar. Nu vill Myndigheten för delaktighet, MFD, att frågan om finansiering utreds.

– Någon form av statlig finansiering vore en bra väg framåt, det bör i alla fall utredas. I nuläget är det plånboken som avgör och inte främst behovet hos den enskilde, säger Lena Hallberg, myndighetsjurist.

I dagarna har myndigheten lämnat en lägesbild och analys med förslag på åtgärder till Socialdepartementet.

– Vi behöver aktualisera frågan om assistanshundar politiskt för att få till en mer likvärdig och enhetlig verksamhet, säger Lena Hallberg.

Assistanshundar kostar från 50 000 kronor till 220 000 kronor beroende på om det är en färdigutbildad hund eller inte.

– I dag är ledarhundar fullt ut statligt finansierade medan personer med andra funktionsnedsättningar i behov av assistanshund inte får någon ersättning, säger Lena Hallberg.

Vill se en nationell funktion

Hon uppskattar, enligt uppgifter från olika aktörer, att det finns omkring 250 utbildade assistanshundar av alla typer förutom ledarhundar, men det är en osäker siffra och det finns inte heller någon samlad bild över hur många aktörer som utbildar.

Därför föreslår MFD en nationell funktion som ska ta fram en enhetlig standard för utbildning och certifiering av assistanshundar, förutom ledarhundar, och som ansvarar för kvalitetssäkring.

– Idag är marknaden helt fri med olika riktlinjer beroende på vilken aktör man anlitar. Det är inte regellöst men det finns inget enhetligt regelverk.

I klippet berättar hon om vilken skillnad assistanshundar för psykisk hälsa har gjort för människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.