Mopedrally i Hjortkvarn. Några av de 200 startande drar iväg på den 6 mil långa färden. Foto: Monika Bruhn/SVT

Mopedknattret ljöd över bygden

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det åter dags för mopedrally i Hjortkvarns omgivningar. Många passade på att njuta av friheten på två hjul och knattra in sommaren.

I de natursköna omgivningarna runt Hjortkvarn var det på lördagen ljuv musik bland grönbeklädda grenar där fåglar sjöng för full hals. Bin och humlor surrade ikapp i kampen om ljuvlig nektar.

Men klockan 11 var det människans tur att hylla den underbara övergången mellan vår och sommar med en stunds öronbedövande knatter.

Nära nytt deltagarrekord

Förförra året var det rekord när 204 mopeder gav sig av i mopedrallyt i Hjortkvarn. Ett lopp på två hjul i sakta mak genom landskapet – på moped. Rekordet var nära att spräckas på lördagen.

– Det var tvåhundra som startade idag. Förra året var det så himla dåligt väder, så då var det bara sextio, sjuttio stycken som startade, säger Lennie Jakowlev som är följebilsansvarig.

Lennie Jakowlov är följebilsansvarig. Foto: Monika Bruhn /SVT

Många stopp längs vägen

Syftet med loppet är inte att köra snabbt och ta sig i mål först. Det är själva framfarten som är målet. Och även om ansträngningen är minimal är det viktigt med uppehåll längs vägen.

– Det är korvgrillning först, sen är det Igelfors motormarknad, sen är det fika vid en jättefin badstrand. Jag har varit med i tio år. Vi är femton stycken som hjälps åt att ordna det här, säger Lennie.

Vill locka fler tjejer

Tjusningen är inte svår att förstå när de lite småleende åkarna nyfiket blickar mot nästa krök på de slingriga vägarna.

– Det är ju för att få rulla ut de gamla mopederna och rasta sig lite grann. Det är ju ett jätteroligt nöje som alla har att åka runt. Sen är det tipspromenad efter vägen med lite frågor och de flesta kommer nog att få priser. Sen har vi ett pris för bästa tjejen, för att locka med lite fler tjejer att köra, säger Lennie.

Emil Antonsson på sin italienska Gilera med riktig navborste på framhjulet och allt. Foto: Monika Bruhn /SVT

Loppa på tändstiftet

Deltagarna kommer ridande på alla möjliga modeller av mopeder, vilket brukar rendera en del arbete inom Lennies ansvarsområde. Varje år är det någon som drabbas av stillestånd med punka, loppa på tändstiftet eller soppatorsk.

Han har precis skickat ut sitt team i följebilen från starten på Hjortvallen när sista startande puttrat iväg.

Kai Frank från Åkersberga hade otur och fick punka men servicebilen med Jonas Grimborger och Henrik Jakowler var snabba att hämta upp honom och Zündappen och köra tillbaka till Hjortvallen. Foto: Monika Bruhn/SVT

– De åker ut och plockar upp om det är någon moped som har gått sönder. Eller så hjälper de till med att fylla bensin eller luft i däcken.

Om de inte kommer igång då?

– Då får de åka på släpkärran tillbaka hit igen, säger Lennie Jakowlov.

När knattret så smått tystnat och oljeröken skingrats efter ungefär fyra timmar, är det åter fåglarnas sång, surret och den varma vinden som bäddar in Hjortkvarn i den nyväckta sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.