Tivedens Ekoturismområde är en av länets två nationalparker. Foto: SVT

Nära till storslagen natur i länet

Publicerad

Boende i Örebro län har närmast i landet till nationalparker och naturreservat, det skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande och hänvisar i sin tur till statistik från SCB.

– Ur ett folkhälsoperspektiv har det visat sig vara viktigt att ha nära till natur, där närheten är den enskilt viktigaste faktorn som avgör om man tar sig ut i vardagen, säger Johan Karlhager på Örebro län.

Närmast ut till storslagen eller särpräglad natur som ofta utmärker skyddade områden har den som bor i Karlskoga, Örebro, Askersund eller Nora kommun, med 1,5 kilometer eller närmare till skyddade naturområden. För den genomsnittlige länsinvånaren är avståndet 1,7 kilometer.

– Både skyddad och oskyddad natur kan ha höga friluftsvärden, men skyddade områden har ofta vandringsleder, skyltar och information. Det kan sänka tröskeln för den som inte är så van att vistas i naturen, förklarar Johan Karlhager.

Olika sorter av skyddad natur:

Nationalpark – Det starkaste skyddet ett område kan få. Ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. I Örebro län finns Garphyttans nationalpark och Tiveden Ekoturismområde.

Naturreservat – Utgör den största andelen skyddad natur i Sverige. Varje naturreservat är unikt och har därför egna föreskrifter för att bevara naturvärden. I länet finns drygt 260 naturreservat.

Naturvårdsområden – Har svagare skydd än naturreservat. Efter ny lagstiftning kan man inte längre utse nya naturvårdsområden.

Dessutom finns det Natura 2000, naturminnen, biotopskyddsområden, biosfärområden, strandskydd, ramsarområden, världsarv, naturum och kulturreservat. Du kan läsa mer om dem på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.