Näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg (S) besökte Vivalla och företaget Transfer Galaxy AB i Vivalla på onsdagen. Foto: Jennie Wahlgren /SVT

Minister utlovar fler utbildningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen har närings-och innovationsministern varit på turné i Örebro län. Bland annat stannade han till i stadsdelen Vivalla i Örebro för att berätta om regeringens jobb- och innovationspolitik.

Vid lunchtid på onsdagen stannade Mikael Damberg till i stadsdelen Vivalla i Örebro för ett besök hos företaget Transfer Galaxy AB.

– Det var ett väldigt intressant möte där vi presenterade vår innovation och berättade att vi har underlättat för en hel bransch. Sen hade vi lite önskemål från vår sida om näringsministern eller handelsministern skulle kunna ta med oss när det gäller handelsdelegationer till vissa av de länder vi verkar i, säger bolagets vd Yosef Mohamed.

Idé av egen erfarenhet

Företaget som han varit med och startat hanterar överföringar av pengar digitalt. Han fick idén av en egen erfarenhet när han reste till släkten i Somalia.

– Två av barnbarnen till min farbror var hemma från skolan på grund av att han inte hade råd att finansiera deras skolgång. Då bestämde jag och min bror oss för att skicka pengar, 300 dollar per månad för att finansiera skolgången åt våra kusiner, eftersom vi hade jobb här. Då insåg jag att det var krångligt att skicka pengar. Då sa vi: ”Kan vi inte bara digitalisera hela den här branschen?”, säger Yosef.

Yosef Muhamed, medgrundare och vd Transfer Galaxy AB

”Spelar stor roll”

För två år sedan var det dags att sjösätta affärsidén. Ministern lät sig vid dagens besök imponeras av företagets resa.

– Jag tror att det här företaget i Vivalla visar vilket entrepenörskap det finns hos unga killar som har startat för bara två år sedan i en bransch som växer. Överföringar mellan olika länder, göra det billigare och enklare för folk. Jag tror att de ligger här i Vivalla spelar ganska stor roll för att det handlar om förebilder. Entrepenörer som visar att det är möjligt att skapa företag och nya jobb i Vivalla och Örebro, säger Mikael Damberg (S).

Fler platser

Syftet med dagens resa, förutom besöket i Vivalla och på företaget Maxidoor i Lindesberg, samt en entrepenörsmässa på Örebro slott var att presentera regeringens satsning på kompetensförsörjning. Det är nämligen enligt ministern den första fråga han får när han möter företagare runt om i landet hur regeringen tänker agera för att råda bot på bristen på kompetent arbetskraft.

Regeringens besked är att 80 000 platser skall skapas inom ramen för kunskapslyftet. Bland annat 19 200 platser inom Komvux och Yrkesvux. 3000 platser skapades under förra året på Yrkeshögskolan.

– Vi måste jobba mer ihop med näringslivet, det är mitt budskap. Där tror jag yrkeshögskolan är det smartaste. Där gör man utbildningarna ihop med näringslivet och mycket av praktik och utbildningsinnehållet sker ute på företag, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer