Johanna Björklund, forskare, Örebro Universitet Foto: Linnéa Wannefors/SVT

Närodlat behöver inte vara bra

Uppdaterad
Publicerad

En forskare vid Örebro universitet vill nu uppmana till eftertanke, för närodlat behöver inte vara detsamma som klimatsmart.

Intresset för närodlat vinner mark och under gårdagen kunde vi berätta om ett nystiftat pris som ska öka intresset för lokalt producerad mat. Men närproducerad behöver inte vara detsamma som klimatsmart eller ekologiskt, anser Johanna Björklund, forskare och docent inom miljövetenskap på Örebro universitet.

Hon tar tomater som ett exempel, många tror nämligen att det är bättre för klimatet att köpa svenska tomater istället för utländska. Men enligt Johanna Björklund finns det studier som visar att en kanarisk tomat som har transporterats till Sverige med lastbil och båt påverkar klimatet mindre än en svensk tomat som har odlats i ett växthus uppvärmt med olja.

– Transporten har en liten betydelse i jämförelse med den stora mängden energi som dieselanvändningen i ett växthus har, säger Johanna Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.