Handläggningen av ansökningar om stöd för installation av solceller har stått stilla sedan 1 juli förra året. Hos Länsstyrelsen i Örebro ligger 479 ansökningar och väntar. Foto: SVT

Nästan 500 ansökningar på hög i Örebro län: ”Väntar på nya regler”

Publicerad

Intresset för att få statligt solcellsstöd var ifjol så stort att stödpengarna tog slut redan under sommaren, och nu ligger omkring 15 000 ansökningar om solcellsstöd och väntar på beslut hos landets länsstyrelser. I Örebro handlar det om närmare 500 ansökningar.

Samtidigt sänker regeringen nu stödnivån från 30 till 20 procent. Men länsstyrelserna runt om i landet har inte arbetat med ansökningar efter 1 juli förra året.

Nu väntar man nämligen på den nya förordningen för solcellsstödet, och därmed också på nya regler för övergången i stödnivå.

– Alla länsstyrelser har jobbat fram till 1 juli så att det ska bli lika för alla oavsett var man bor, säger Maria Källström som är bostadsstödshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län.

”Väntar på reglerna”

När den nya förordningen och övergångsreglerna kommer vet hon inte ännu, och därmed är det också oklart om hur stödnivån blir för de 479 ansökningarna som ligger och väntar hos Länsstyrelsen i Örebro län i dag.

– Vi väntar på de nya reglerna och också på att få medel tilldelade oss, säger Maria Källström.

Många sätter upp ändå

Hon säger också att många som ansöker om stödet sätter upp sina solceller ändå, och inte väntar på att ansökan ska behandlas. För en privatperson handlar det om ungefär 30 000-50 000 kronor i stödpengar.

– Vi meddelar alla som ansöker om att vi just nu inte har några medel, men de flesta väljer att sätta upp sina solceller ändå. Och hur du än gör så har du kvar din plats i kön, så att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.