Foto: SVT

Näthatet måste stoppas redan i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolan måste hänga med i de sociala medierna det här menar Julia, en av dem som upplevt näthatet.

För det behövs utbildning för att komma undan det sätt att kommunicera som bland annat Uppdrag Granskning synliggjort de senaste dagarna.

– Vuxna måste se vad som händer och alltid ställa sig på den som känner sig kränkts sida, säger Julia, en av de kvinnor som i SVT:s Uppdrag Gransnkning berättat om hur de utsatts för näthat.

Om näthatet i Tvärsnytt

Hon tror att vuxenvärlden tidigt måste gå in och sätta stopp så det inte växer fram en jargong som upplevs som normal på nätet.

I skolan, måste till exempel lärarna markera vad som är okej och vad som inte är det.

Från skolan i Västerås säger man att man jobbar med frågorna. Precis som man tidigare talat om hur man beter sig mot varnadra i den fysiska världen, måste man nu lyfta in den betydligt ”större skolgården” – internet.

– Här finns mycket att lära, säger Bitte Henriksson som är utvecklingsledare för skolverksamheten i Västerås, dels för lärarna, men också för föräldrar och andra vuxna. Vi hänger inte riktigt med de ungas utveckling på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om näthatet i Tvärsnytt

Mer i ämnet