Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Naturfotointresserad döms för att ha befunnit sig på skjutfält med tillträdesförbud

Publicerad

En man i 50-årsåldern var på Villingsbergs skjutfält utanför Karlskoga i höstas. Den aktuella dagen var det skjutövning och det rådde tillträdesförbud. Nu har han dömts vid Örebro tingsrätt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Mannen ska enligt egen utsago under cirka en timme befunnit sig i området i slutet av september 2022 för att fotografera djur och natur. Han har erkänt att han varit där aktuell dag och tid som åklagaren angett i åtalet.

I förhör har han uppgett att han innan besöket aktivt förvissat sig om att skjutfältet inte skulle vara avlyst, men tagit fel på dag.

Enligt beslut från Försvarsmakten är skjutfältet ett skyddsobjekt i samband med övningar och då helt eller delvis avlyst. Den aktuella dagen rådde därför tillträdesförbud för obehöriga.

Mannen, som tidigare är ostraffad, döms till villkorlig dom och 30 dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.