Arkivbild. Foto: SVT

Nederlag för Alliansen i Karlskoga – måste styra på oppositionens budget

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Karlskoga kommer att styra på Socialdemokraternas budget nästa år. Det står klart efter gårdagens kommunfullmäktigemöte, där SD valde att stödja det röda budgetförslaget. Det var Karlskoga tidning först med att berätta.

Karlskogapolitikerna om det oväntade budgetbeslutet

Inför mötet låg fyra förslag på bordet, Alliansens, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas. Alliansen i Karlskoga styr i minoritet och SD är vågmästare. Ett faktum som blev tydligt igår när SD tillslut valde att stödja Socialdemokraternas budgetförslag.

– Traditionellt brukar vi bara rösta på vårt eget förslag, men nu är det ett allvarligt läge inom socialnämnden och Socialdemokraternas förslag var i linje med vårt och vi ville ta vårt ansvar, säger Patrik Nyström (SD) till SVT Nyheter Örebro.

SD: ”Finns hål i Alliansens budget”

Nyström (SD) beskriver Alliansens budgetförslag som svagt och utan prioritering på socialtjänsten, något som Tony Ring (M) helt vänder sig emot.

– De (SD, reds anm) hade en komplett budget, väldigt lik vår, men röstar på det som är mest olikt sitt eget. Vi hade räknat med att de inte skulle rösta på oss, om vi inte gav dem något i utbyte, så vi är inte förvånade på så sätt, säger Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande till SVT.

– Det finns hål i Alliansens budget, som inte ligger i linje med det vi vill se ska prioriteras, säger Patrik Nyström, (SD).

S: ”Otroligt oväntat”

Socialdemokraterna är, så här dagen efter, fortfarande förvånade över att deras budget antogs.

– Att den skulle gå igenom var otroligt oväntat för oss, men så klart är vi jätteglada, säger Ida Edström (S), oppositionsråd.

Alliansen måste alltså styra på Socialdemokraternas budget det kommande året, alternativt avgå.

– Vi tänker att kommunstyrelsens ordförande har en del att fundera på. Jag har svårt att tror att han vill sitta kvar och styra på vår budget, säger Ida Edström (S).

Styr på Socialdemokraternas budget

Men Tony Ring (M) är inställd på att styra med den liggande budgeten.

– Vi anser att vi hade ett bättre förslag, men det är görligt och helt okej i det korta perspektivet att styra på S:s budget. Men den är mindre flexibel och vi måste börja ha sparbeting ute i nämnderna, säger Tony Ring (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.