Till vänster: Toppen av en borrad brunn syns framför en brunmålad villa. Till Höger: En kortklippt man med rutig skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Hasselwanders brunn är en av brunnarna som testats i en ny undersökning. Hör hur han tänker om sitt dricksvatten. Foto: Malin Gotlin/SVT

Niklas utanför Örebro har en av 649 undersökta brunnar: ”Många behöver kolla sitt vatten oftare”

Uppdaterad
Publicerad

I Niklas Hasselwanders hus längs en grusväg i Lockenkil, nordväst om Örebro, kommer vattnet i kranen från den egna brunnen på tomten. Brunnen är en av de 649 som är med i en ny rapport från Arbets- och miljömedicin på USÖ.

Brunnen är borrad på 90-talet och tidigare ägare har gjort kontroller ungefär var sjunde år, alltså ett intervall som är mer än dubbelt så långt jämfört med Livsmedelsverkets rekommendation på var tredje år.

– Jag tror att många behöver kolla sitt vatten oftare och anläggningen ska ju också underhållas, säger Niklas Hasselwander.

Han har tidigare varit VA-chef i Hallsberg och har också jobbat på Hjälmarens vattenvårdsförbund, så vatten är hans domän. Därför är det inte särskilt förvånande att han kollar sitt eget vatten var tredje år.

– Vattnet här är bra. Det är lite förhöjda värden av järn och mangan som vi får ta bort med ett filter.

Egen brunn

Borrad brunn:

Bergborrade brunnar är den vanligaste varianten av brunnar för privat bruk i Sverige. En borrad brunn får sitt vatten från grundvatten i berggrundens sprickor eller hålrum. Brunnen borras så djupt som behövs för att den ska ge tillräckligt med vatten, vanligtvis högst 100 meter.

Grävd brunn:

En grävd brunn tar sitt vatten från grundvatten som finns i jordlagret. Brunnens gräns mot den omliggande jorden består vanligen av betongringar. En grävd brunn kan lättare bli förorenad av kemiska ämnen och mikroorganismer eftersom den inte går ner så djupt i marken. Vid längre perioder av torrt väder riskerar den att sina.

Båda brunnstyperna kräver underhåll. Livsmedelsverket rekommenderar att vattnet analyseras minst var tredje år genom att skicka in vattenprov till ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.