Initiativtagarna till fredskonferensen i Örebro, Tommy och Annika Sandén, har bjudit in fredspristagaren Denis Mukwege. Foto: Janerik Henriksson / TT

Nobelpristagaren till fredskonferensen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Denis Mukwege blir huvudnumret på den fredskonferens i Örebro som paret Tommy och Annika Sandén är initiativtagare till. De har just kommit tillbaka från en resa till Panzisjukhuset i östra Kongo Kingshasa där de träffat pristagaren.

-Vi vill samla in pengar för en utbyggnad av sjukhuset där doktor Mukwege behandlar våldtagna och lemlästade kvinnor, säger Annika Sandén

– En annan fråga vi kommer att ta upp är problemen kring så kallade konfliktmineraler som behövs för den nya tekniken. Vad det gäller kobolt bryts 70 procent i Kongo och det sker ofta i gruvor där barn arbetar under slavlika förhållanden, säger Tommy Sandén.

Foto: Tommy Sandén/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.