Jonas Karlsson är positiv till att järnvägssatsningen mellan Oslo och Stockholm prioriteras. Foto: SVT / Dan Lindberg

Norge har sagt ja – snabbtågs-VD:n väntar svar från svenska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om en snabbtågsförbindelse mellan Oslo och Stockholm har tagit ett stort kliv framåt enligt VD:n för Oslo-Sthlm 2.55, Jonas Karlsson. I Norge har regeringen valt att hoppa på tåget – om Sverige är med. Nu är det upp till den svenska regeringen att bestämma sig.

För några dagar sedan meddelade nämligen Norges infrastrukturminister att man är villig att utreda frågan gemensamt med den svenska regeringen.

– Om allt går i lås borde bygget i så fall kunna starta någon gång i mitten av 2030-talet, säger Jonas Karlsson.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Nu väntar man svar från regeringen

Bollen ligger hos den svenska regeringen men det är en hel del hinder som måste överbryggas. Bland annat finansieringen på 63 miljarder kronor. Men det avskräcker inte VD:n som menar att tågbygget ”Skandinaviens mest lönsamma järnvägsprojekt”.

Dessutom skulle ett ”nej” från den svenska regeringen innebära ansträngda relationer med grannlandet.

– Det skulle vara att slänga igen dörren i ansiktet på relationerna Sverige-Norge på ett sätt som jag tycker skulle vara helt oansvarigt, säger Jonas Karlsson.

Mer om Oslo-Sthlm 2.55

Oslo-Stockholm 2.55 AB är ett bolag som ägs av Karlstads kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun.

Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan.

Källa: Oslo-Sthlm 2.55

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny tågsträcka Oslo-Stockholm

Mer i ämnet