Föräldragrupper för barn i ålder tre till tolv år startar under hösten i de norra länsdelarna. Foto: SVT

Tryggare föräldrar – det satsar norra länsdelen på

Publicerad

Genom föräldragrupper vill Region Örebro och kommunerna skapa ett forum där föräldrar kan diskutera hur man får vardagen att fungera i en småbarnsfamilj.

Det är Region Örebro län ihop med Hällefors, Nora, Ljusnarsberg och Lindesberg, som i höst ger föräldrar till 3-12-åringar möjlighet att träffas och diskutera hur det är att vara småbarnsföräldrar.

Det är den andra delen i satsningen på psykisk hälsa, och uppföljaren till vårens Pulsprojektet – en satsning för att få fler unga i rörelse.

”Alla kan behöva lite stöd”

Under träffarna tillsammans med instruktörer från bland annat vårdcentral, socialtjänsten och elevhälsan ska man diskutera hur man blir en starkare förälder, hur konflikter kan förebyggas och hur man kan hantera den stress och ilska som ibland uppstår i en familj.

– Alla kan behöva lite stöd och hjälp i sina familjerelationer, och föräldrastödsgrupperna är tänkta som en förlängning av föräldragrupperna på BVC, säger Johanna Högblom, samordnare för psykisk hälsa-arbetet.

Forum för frågor

Efter BVC:s föräldragrupper finns inget generellt stöd i gruppform. Därför kan det vara svårt för småbarnsföräldrar att veta var man kan vända sig med frågor.

– Därför vill vi erbjuda den här möjligheten att fortsätta träffas, säger Johanna Högblom.

Fyra träffar med olika teman arrangeras. Varje kommun i den norra länsdelen kommer ha en egen grupp, utom Lindesberg som kommer att ha två – en i tätorten och en i Storå. Det kommer även att ordnas en föräldragruppträff för arabisktalande föräldrar.

Info om när träffarna drar igång finns på respektive kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.