Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen anledning att kasta” – följ med till Örebro universitet och se hur nyrenoverade möbler kommer tillbaka. Foto: Malin Gotlin/SVT

Satsningen på Örebro universitet: Renovera gamla möbler – och spara pengar

Publicerad

Ytan på de massiva träborden glänser. Bordsbenen ser ut som nya. Men möblerna som just kommit tillbaka är 20 år gamla. Se hur Örebro universitet satsat renovering – istället för att köpa nytt.

Starta klippet för att se de nyrenoverade borden – inredaren Ulrika Tidell berättar hur mycket universitetet sparar ekonomiskt på renoveringen.

Att renovera istället för att köpa nytt är bra för miljön och att tänka hållbart är inget nytt för inredaren Ulrika Tisell på Örebro universitet. Men på senare tid har det blivit enklare.

Kammarkollegiet tecknade nämligen ett ramavtal 2021, som gör det lättare för statliga myndigheter att upphandla möbler cirkulärt, där renovering är en del i avtalet.

– Förr var vi tvungna att direktupphandla. Det har blivit enklare nu när vi kan ta in anbud, särskilt i stora projekt, säger Ulrika Tisell, inredare på Örebro universitet.

Soffor väntar på ny stoppning och klädsel

I musikhuset står ett gäng skinnsoffor och sittpuffar. De har stått här sedan huset invigdes 2004. Nästan 20 års användning har satt sina spår och snart ska de få en uppfräschning.

– De ska skickas iväg i mellandagarna och sedan kommer de tillbaka i början av nästa termin, säger Ulrika Tisell, inredare på Örebro universitet.

Utsläpp kontorsmöbler

Produktionen av kontorsmöbler i Sverige släpper ut motsvarande cirka 150 000 ton koldioxid per år. Kontorsmöbler håller i 30 år, men används enligt branschen själv bara några år.

Att återbruka möbler istället för att köpa nytt minskar de klimatbelastande utsläppen med minst 30 procent.

Källa: Upphandlingsmyndigheten och IVL Svenska miljöinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.