Både Helen och hennes dotter har lössbett över hela kroppen. Foto: SVT

Lössbett över hela kroppen – men nu blir Helen av med skadedjuren

Publicerad

Efter SVT Örebros inslag om Helen Abdulrahman har HSB lovat att sanera lägenheten hon hyr i tredje hand. Det lovade bostadsrättens ordförande efter en träff med henne igår kväll.

Efter SVT-Örebros inslag om skadedjuren i Helens lägenhet igår kommer det nu att ordna sig för henne och hennes dotter. Hon har fått alla uppgifter som behövs för att kontakta saneringsfirman. Alla utrymmen där skadedjuren kan komma ifrån kommer täppas till.

Att saneringen inte har utförts tidigare är enligt ordföranden ett missförstånd. Helen har kontaktat ett bostadsbolag som inte hade med saken att göra. Hon får även bo kvar kontraktstiden ut.

Strikt reglerat

I samband med inslaget har det också kommit frågor om när man som hyresvärd eller representant från en bostadsrättsförening har rätt att gå in i en lägenhet utan tillstånd av innehavaren. Det är väldigt strikt reglerat.

Olavi Ritzell som är jurist vid Fastighetsägarna Mitt Nord uttrycker det som ”mitt hem är min borg”.

Tungt vägande skäl

Vid en nödsituation som fara för liv eller en vattenläcka behöver man inte innehavarens tillstånd. Om det finns ett beslut om husrannsakan får polisen gå in. Om hyresgästen vägrar hyresvärden tillträde till lägenheten när värden har rätt till det, får kronofogdemyndigheten meddela särskild handräckning.

Att gå in i en lägenhet utan innehavarens medgivande kräver alltså tungt vägande skäl för att man inte ska begå hemfridsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer