Mängder av röda föremål har plockats fram ur gömmorna till den nya utställningen Rött. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nu får rött en egen museiutställning

Uppdaterad
Publicerad

Röda mattan.

Rödljus.

Eller kanske röda fanor på första maj.

Rött är en av våra mest laddade färger. Nu får den en egen utställning på Örebro läns museum.

I museets stora magasin finns mängder av konst och historiska föremål som sällan eller aldrig visas upp. Nu har hyllorna sökts genom på jakt efter saker som färgats röda.

– Jag har blivit glad över mångfalden och mängden. Och verkligen fått en tankeställare själv om hur den röda färgen används, säger utställningsproducenten Christine Keffel.

Rött används ofta som en symbol, men för helt olika saker. Ibland handlar om de riktigt starka känslorna, som kärlek eller att se rött av ilska. Andra gånger finns en politisk laddning – färgen har använts både av kommunister och nazister.

Påven och kungen använder rött

Även många av världens storföretag har röda logotyper. Det är en färg som genom århundraden använts för att dra uppmärksamheten till sig.

– Rött är ju en stark symbol för makt. Påvens mantel är röd, kungliga mantlar är röda, röda mattan ska ge väg åt en speciell person.

Utställningsproducenten Christine Keffel. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Ännu en färg är värd uppmärksamhet

Den nya utställningen invigs den tredje februari och kan ses i Örebro fram till 27 maj 2018.  Det finns också tankar på att därefter göra den till en vandringsutställning, som visas på fler orter i länet.

Färgens historia kommer att skildras genom en mängd föremål, allt från intensiv konst till mer vardagliga prylar som kopparkärl och leksaker. Samtliga i väldigt olika nyanser av rött.

Vilka fler färger är värda en utställning?

– Blått, tänker jag. Det är också en färg som har följt människan väldigt länge. Också en symbol för makt – blått blod i ådrorna. Blått på himlen, blåa ögon – ja, där finns det nog en del att gräva i, säger Christine Keffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.