Mat till ungefär 4 500 portioner om dagen under två veckors tid, det ska Karlskoga och Degerfors nya krisförråd räcka till. Foto: Emil Nylén Danielsson

Här fylls förrådet i kommunernas nya beredskapskök – ska säkra måltider vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Här inne ska tusentals måltider för äldre, förskolor och fritids kunna tillagas varje dag – om Sverige drabbas av en kris. Med tillgång till eget elkraftverk och reservvatten har Storängsköket i Karlskoga rustats som beredskapskök.

Starta klippet ovan för att se bilderna inifrån beredskapsköket, och hör Alexander Blomqvist från Karlskoga kommun om måltidsberedskapen vid händelse av kris.

Det stod färdigt i april i år. I Storängsköket tillagas till vardags måltider till förskolor i Karlskoga och Degerfors kommuner. Men med tillgång till ett eget elkraftverk och reservvatten fungerar det också som ett så kallat beredskapskök.

– Det ska kunna hålla även om all annan verksamhet ligger nere, berättar Alexander Blomqvist, säkerhetsansvarig vid Karlskoga och Degerfors kommuners gemensamma folkhälsoförvaltning.

Nu har man börjat fylla upp ett rejält förråd med mat som ska kunna täcka de båda kommunernas behov för tusentals personer inom äldre- och barnomsorgen varje dag under två veckors tid, om en kris uppstår.

– Det är inte riktigt fyllt än, men början av det ser ut såhär..., säger kökschefen Märta Jakobsson som ger SVT Nyheter en rundvandring inne i krisförrådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.