Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
100 ukrainare ska nu lära sig svenska på SFI i Örebro. De flesta är glada över att få chansen att lära sig språket bättre, berättar Ingela Bäck Gustafsson är rektor på Komvux. Foto: SVT

Nu har de första ukrainarna börjat på SFI i Örebro: ”Vi kör både dag och kväll”

Publicerad

I våras avsatte regeringen 100 miljoner kronor till svenska för invandrare, SFI, för ukrainska flyktingar. Nu har de första 100 ukrainarna satt sig i skolbänken på Komvux på Campus Risbergska i Örebro.

Rektorn Ingela Bäck Gustafsson och SFI-lärarna på Campus Risbergska har haft bråda dagar i veckan som gått.

– Vanligtvis kan man ansöka digitalt, men eftersom ukrainarna inte har fullständiga svenska personnummer så har de varit tvungna att komma hit och ansöka på plats, säger Ingela Bäck Gustafsson, rektor på Komvux.

Under några veckor har också personalen gjort språkkartläggningar.

– Vi vill ju att alla ska komma in i rätt grupp, beroende på hur stora språkkunskaper de har, fortsätter Ingela Bäck Gustafsson.

Dialog med studieförbunden

Hon konstaterar att många har sökt sig till studieförbunden innan SFI blev en möjlighet för dem.

– Vi har haft en dialog med studieförbunden, och eftersom de haft en planerad undervisning för ukrainarna ända till sista augusti så ville vi inte börja innan dess.

Intagningar till SFI görs vid flera tillfällen per år.

– Vi vet inte om trycket kommer att vara lika hårt framöver, men vår uppskattning är att cirka 250 ukrainare i Örebro kan komma att bli aktuella för SFI.

– Vi ser också att många av dem som sökt sig till oss vill ta tag i livet här i Sverige eftersom det kan vara svårt att återvända så länge kriget i Ukraina pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.